Yüksekova ilçesine bağlı Akalın (Bajêrge) Mahallesi'nde yaşayan ve Abbasi soyundan geldiklerini belirten Sakin ailesi, Hz. Muhammed'e ait olduğunu öne sürdükleri Takke-i Şerif, çorabı ve el yazması Kur'an-ı Kerim'i yıllardan bu yana özenle muhafaza ediyor.

Ailenin son kuşağı, evlerinin küçük bir odasında kutsal emanetler için bir yer yaptı. Aile, yaptıkları camlı dolabın içine kutsal emanetleri yerleştirdi.

Türkiye'nin birçok yerinden Sakin ailesinin evine gelenler, kutsal emanetleri görüyor. Akalın Mahalle Muhtarı ve ailenin büyüklerinden olan Abdurrahim Sakin, yüzyıllardır kutsal emanetlerin muhafaza edildiğini belirterek, dedelerinin eski dönemlerde bu kutsal emanetleri at sırtında köy köy gezdirerek insanlara gösterdiğini söyledi.

'EMANETLER ÖZEL BİR YERDE SERGİLENSİN'

Emanetleri, yetkililerin yapacağı korunaklı bir alanda herkesin görmesini istediklerini belirten Sakin, şöyle konuştu:

"Peygamber Efendimize ait olan bu kutsal emanetler ceddimiz Hz. Abbas'dan kuşaktan kuşağa dedelerimize teslim edildi. Son 300 yıldır da dedem Süleyman beyden bize kadar geldi. Kendi başımıza bu Peygamber Efendimizin emanetleridir demiyoruz. Bu emanetlerin dayandırıldığı elimizde belgelerimiz var. Kendi imkanlarımızla bunları muhafaza etmeye çalıştık. Bu kutsal emanetlerin daha güzel muhafaza edilmesi için yetkililerden yardım bekliyoruz. Arazisini benim vereceğim şekilde kendi evimin çevresinde bir müze gibi korunabilecek her türlü hem manevi hem de maddi olarak korunabilecek bir yer veriyorum. Dedelerimizin zamanında bu kutsal emanetleri at sırtında köy köy gezerek insanlara gösterirdi. Artık bu emanetleri at sırtında değil de yetkililerin bir yer yapıp, herkesin ziyaret edebileceği bir alan istiyoruz." diye konuştu.

Sağlık çalışanlarından Doktor Köksal’ın iddialarına cevap Sağlık çalışanlarından Doktor Köksal’ın iddialarına cevap

Kutsal emanetlerin bir bölümünün de Hakkari ve Başkale Atés beylerinde olduğu biliniyor.