BM verilerine göre, yaklaşık 1 milyar kişi, yani dünya nüfusunun yedide birinden fazlası, göç halinde. Bunlar arasında 281 milyonu uluslararası göçmen konumunda. 84 milyonu ise çatışmalar, şiddet eylemleri ve iklim değişikliği nedeniyle yurtlarından edilmiş kişiler.

BM Uluslararası Göç Örgütü Direktörü Antonio Vitorino, göçmenlerin birçoğunun daha iyi ekonomik koşullar arayışıyla tehlikeli ve hayati tehdit yaratan yolculukları göze aldığını, birçoğunun da doğal afetler ya da insanların yarattığı sorunlar nedeniyle yaşadıkları yerlerden kaçmak zorunda kaldıklarını söyledi.

İlişki Bittikten Sonra Kişi Kendini Neden Yargılar? Psikolojik Açıdan Değerlendirme İlişki Bittikten Sonra Kişi Kendini Neden Yargılar? Psikolojik Açıdan Değerlendirme


Çok sayıda mağdur göçmenin insan kaçakçılarının eline düştüğünün altını çizen Vitorino, COVID-19 salgınının, göçmenlerin karşılaştıkları zorlukları daha da arttırdığına vurgu yaptı: “Kapalı sınırlar, ayrı kalan aile fertleri ve ekonomik istikrarsızlıklarla birlikte, iki yıldır devam eden pandemi yeni bir göçmen karşıtlığı dalgası da yarattı ve göçmenlerin devlet politikalarında kullanıldığını da daha sık görüyoruz. Bunlar kabul edilemez!

Göçmenlerin, “yaşadıkları ülkelerdeki olumlu sosyal ve ekonomik katkılarını” hatırlatan Vitorino, bunun mali değerinin düşük ve orta gelirli ülkelerde geçen yıl 540 milyon dolara ulaştığını belirtti. Vitorino, tüm olumlu katkılarına rağmen birçok ülkede hükümetlerin göçmenleri pandemi sürecinde devreye sokulan sosyal ve ekonomik iyileşme programlarından mahrum bıraktığına vurgu yaptı.
BM ile birlikte diğer birçok uluslararası kuruluş, hükümetlere, göçmenlere COVID-19 aşısına erişimin sağlanması için de çağrıda bulundu.

Patreon Destek Olma


Böyle medya organlarına mahkum olmak istemiyorsanız, alternatif medya organlarına destek olun, yaşatın: https://t.co/nd9ApFKy0v pic.twitter.com/yEariN3osD