Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, partisinin kapatılmasıyla ilgili devam eden sürece ilişkin yaptığı açıklamada "HDP’siz bir iktidar demiyorum, HDP’siz bir Türkiye parlamentosu olmayacak. HDP’siz bir Türkiye geleceği olamaz. HDP’siz çok genel anlamda bir Türkiye yönetimi de mümkün değil" dedi.

Beştaş, HDP'nin kapatılmasıyla ilgili süreç, aday belirleme konusu ve seçimin ikinci tura kalma durumunda HDP'nin tutumuna dair açıklamalar yaptı.

'KÜRTLERİN OYLARINI BİZİ KAPATARAK ALMAK İSTİYORLAR'

RELATED VİDEO
Play Video
Euronews'ten Dilek Gül'ün sorularını yanıtlayan Beştaş, "Her iki ittifakın da Kürt oylarına ihtiyacı var, neden kapatılmak bir çözüm olarak görülüyor?" sorusuna şöyle yanıt verdi:

''Çok garip, Kürtlerin oylarını bizi kapatarak alabileceklerini düşünüyorlar. Biz kapatılsak da kapatılmasak da yürüteceğimiz siyaset başta Kürt toplumu olmak üzere Türkiye toplumunu ilgilendirecek. Bu seçimde Kürtler Türkiye’nin geleceğini belirleyecek. Bu seçimin hangi yöne evrileceğine Türkiye’deki demokrasi güçleri, demokratik dinamikler, sivil toplum, kadın hareketi, gençlik hareketi ile birlikte birinci sırada Kürtler yer alacak.''

Kapatılma davası seçim sonrasına bırakılmayan HDP’nin yol haritasının ne olacağına dair soru üzerine, "HDP’nin oyları kapatılsa da kapatılmasa da hiçbir yere gitmeyecek" sözleriyle yanıt veren Beştaş, şunları söyledi:

'BİR PARTİDEN GİRİP TEKRAR OY İSTEYECEĞİZ'

HDP kapatılsa bile bizim bir seçeneğimiz değil, çok sayıda seçeneğimiz var. Bir partiden girip tekrar HDP’li seçmen ve Türkiye’den oy isteyeceğiz, kazanacağız da. HDP’nin oyları kapatılsa da kapatılmasa da hiçbir yere gitmeyecek. Yine HDP siyaseti ve fikri alacak. Seçmen kitlemiz bu konuda en az yönetim kadar politik. Bizim seçmenlerimiz çok fazla baskıya uğramış seçmen, ötekileştirilmiş, sesi kesilmeye çalışılmış ve bu konuda da büyük mücadeleler yürütmüştür. Çok büyük ve ciddi bedeller ödemiş milyonlardan söz ediyoruz. Biz sadece Kürt partisi değiliz, Türkiye’nin her yerinden de oy alan bir partiyiz. Ama Kürt Türkiye’de halkı bütün ayrımcılık biçimlerine maruz kalmış en büyük nüfustur.''

'YARGI HUKUKA GÖRE DEĞİL SİYASİ GÜCE GÖRE KARAR VERİYOR'

Beştaş, "Partinize Hazine yardımının bloke edilmesi ile ilgili nasıl bir hukuki beklenti içindesiniz?" sorusuna "Kestiler sonra bize sordular, cevap verdik derhal kaldırın dedik. Hukukun zerresi kaldıysa tabi kaldırılmalı. Ama yargı hukuka göre değil, siyasi erklere, güce göre karar veriyor. Talebimiz reddedilse de şok olmayız." yanıtını verdi.

Beştaş, partinin cumhurbaşkanının kim olacağına dair soruya şöyle yanıt verdi:

'EMEK VE ÖZGÜRLÜK İTTİFAKI İLE ADAY ÇIKARACAĞIZ'

Tuncer Bakırhan Sarıcan'da: 'Seyit Rızaları, Şeyh Saidleri yok sayan anlayışı sandığa gömeceğiz' Tuncer Bakırhan Sarıcan'da: 'Seyit Rızaları, Şeyh Saidleri yok sayan anlayışı sandığa gömeceğiz'

'Adayımızı daha belirlemedik, fakat yoğun bir çalışma sürüyor. Farklı kesimlerden, bileşenlerimizden isimler geliyor. HDP’nin Türkiye ve dünyaya söylediği siyaset dilidir kriterlerimiz. HDP’li olsun diye de yola çıkmadık, gelen isimlerde çok farklı adlar var. Önemli olan Türkiye’deki bu değişim ve dönüşümü göğüsleyebilmesi ve Türkiye toplumunun önemli bir bölümüne hitap etmesini hedefliyoruz. Herkesten oy alacak bir isim olacak. Anahtarız, kilit değil. Açmak için kullanacağız bu gücümüzü. Emek ve Özgürlük Bloku’nu oluşturduk, pozitif algı ile karşılandık ve bu ittifak ile aday çıkaracağız.''

'BİZİ KRİMİNALİZE EDENLERLE KONUŞULACAK BİR ŞEY YOK'

Yaşanan engellemeler ve devam eden davalardan yola çıkarak yeni bir çözüm süreci olamayacağını belirten Beştaş, şunları söyledi:

"Şuanda böyle bir olasılık yok, düşünün biz randevu taleplerini bile kabul etmedik. Çünkü hala eş genel başkanlarımız içeride, Keskin Bayır iki hafta önce siyaset yaptığı için tutuklandı. Bu koşullarda bizi engellemeye çalışan, kapatmak isteyen, kriminalize eden bir yaklaşımla konuşacak bir şey yok"

"Seçim ikinci tura kaldığında her iki ittifakın da HDP’ye gelmesi durumunda ne yapacaksınız?" sorusuna ise Beştaş'ın yanıtı şöyle oldu:

'HDP'SİZ BİR TÜRKİYE GELECEĞİ OLAMAZ'

"O zaman ittifaklarımızla birlikte çok güçlü bir değerlendirme olur. Türkiye halkları için, gelecek için, eleştirdiğimiz şeylerin aşılması için hangisinin doğru olduğunu masaya yatırır ve karar veririz."

"Bence muhalefette olmak, yönetimde olmamak değil. Biz aynı zamanda yasa yapıcıyız. Parlamentoda çözüm üreten ve öneriler sunan bir partiyiz. HDP’siz bir iktidar demiyorum, HDP’siz bir Türkiye parlamentosu olmayacak. HDP’siz bir Türkiye geleceği olamaz. HDP’siz çok genel anlamda bir Türkiye yönetimi de mümkün değil. Bizim siyasetimiz herkes için adalet ve özgürlük isteyen ve Kürtlerin, Alevilerin farklı kimliklerin özgürce yaşaması için mücadele edeceğiz. Yönetimde olmak bu ilkelerin yaşama geçmesi ama diyelim ki 120 vekil çıkardık tabi orada bir rolümüz olacak. Kimse bizi dışlayamaz. En büyük hedefimiz parlamentoda çoğunluğu sağlamak"

KAPATMA DAVASI

Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin 7 Haziran 2021’de HDP’nin katılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurmuştu. AYM Genel Kurulu 21 Haziran 2021’de iddianameyi kabul etmişti.

Son olarak Anayasa Mahkemesi, HDP’nin kapatma davasının seçim sonrasına bırakılması yönündeki başvurusunu reddetti. (Kaynak)