Bir grup bilim insanı, kimi insanların neden soğuğa karşı daha dayanıklı olduklarını ortaya çıkaran bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırma sonucuna göre, bazı insanların diğerlerine göre soğuğa karşı daha dayanıklı olmasının sebebi, alfa-aktinin-3 isimli proteinin eksikliği.

The American Journal of Human Genetics'de yayınlanan sonuçlarına göre, soğuğa karşı dayanıklı olmayı sağlayan şey, alfa-aktinin-3 isimli proteinin eksik olması. Bu proteinin eksik olmasının sebebi ise Afrika'nın sıcak iklimlerinden kuzeye, Avrupa'ya göç eden insanların iklim koşullarına uyumlanabilmek için geçirdiği genetik mutasyon.

İNSANLARIN 5'TE 1'İNDE ALFA-AKTİNİN-3 EKSİKLİĞİ VAR

Kansere Karşı 11 Savaşçı Besin: Sağlıklı Beslenme İle Kendinizi Koruyun Kansere Karşı 11 Savaşçı Besin: Sağlıklı Beslenme İle Kendinizi Koruyun

Araştırmayı yürüten bilim insanları, yaşları 18 - 40 yaşları arasında 42 kişi üzerinde gerçekleştirdikleri incelemeler sonucunda, alfa-aktinin-3 eksikliği olan kişilerin iskelet kaslarının büyük oranda yavaş kasılan lifler içerdiğini gösterdi. Bu şekilde bu kişilerin soğuk karşısında enerjilerini daha verimli kullanabildikleri anlaşıldı. Araştırma ekibinin paylaştığı verilere göre, dünya üzerinde 1.5 milyar insanda alfa-aktinin-3 eksikliği var, diğer bir deyişle insanların 5'te 1'i soğuğa karşı daha dayanıklı.

Bunun sebebi ise bu kişilerde soğuk karşısında doğrudan titreme refleksine sebep olan hızlı kasılan liflerin kullanılması yerine temel kasılmayı artırarak ısı üretilmesini sağlayan yavaş kasılan liflerin kullanılması.

Alfa-aktinin-3 eksikliği egzersize verilen tepkide de değişikliklere sebep oluyor:

Araştırmada aynı zamanda alfa-aktinin-3 eksikliğinin egzersiz üzerindeki etkisi de değerlendirildi. Buna göre alfa-aktinin-3 eksikliği olan kişiler dayanıklılık gerektiren egzersizlerde çok daha başarılı olma eğilimi gösterirken, güç gerektiren egzersizlerde görece daha dayanıksız oluyorlar. (Webtekno)