Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi'nde B-11 koğuşunda bulunan 11 kadından 8’i koronavirüse (Kovid-19) yakalandı. Kadınlardan Feriha Deyiş ve Emine Erol, rahatsızlanması üzerine 4 Mayıs’ta Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. İki kadın, koronavirüs testi için numuneler alındıktan sonra sağlık durumları ağır olmasına rağmen cezaevine geri götürüldü. 5 Mayıs’ta Deyiş ve Erol’un test sonuçları pozitif çıktı. Bunun üzerine yapılan testlerde 6 kadının daha salgına yakalandığı tespit edildi. 3 tutuklu kadın ise temaslı oldukları gerekçesiyle başka bir odada karantinaya alındı. Deyiş ve Erol’in ise 6 kadınla birlikte aynı koğuşta karantinada tutuldukları aktarıldı.

DÜN HASTANEYE KALDIRILDILAR

Fenalaşan ve nefes almakta zorlanan Deyiş ve Erol’un, dün Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldığı ancak daha sonra tekrar cezaevine götürüldüğü belirtildi.

YAN KOĞUŞTA BELİRTİLER VAR

B-12 koğuşunda ise bazı tutuklularda koronavirüs belirtilerinin baş gösterdiği ifade edilirken, tutukluların test yapılması için cezaevi idaresine yaptığı başvurunun reddedildiği belirtildi. Bu koğuştaki 3 tutuklunun kronik rahatsızlıkları bulunduğu, Temmuz 2020’de Diyarbakır’da yapılan ev baskınında köpekli işkenceye maruz kalan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu Üyesi Rojbin Sevil Çetin’in ise kanser tedavisi gördüğü öğrenildi.

SAĞLIK DURUMLARI KÖTÜ

Deyiş’in annesi Sultan Deyiş, Salı (4 Mayıs) günü telefon görüşmesi günü olduğunu ve kızının kendilerini aramadığını belirterek, “Sonraki gün hastaneden bizi aradılar ve Feriha’nın korona virüsüne yakalandığını söylediler. Bizler cezaevini aradık ve bilgiyi doğruladılar. Dün ve önceki gün sağlık durumları çok kötüymüş, dün akşam hastaneye götürüp oksijen vermişler. Bugün tekrar cezaevini aradığımızda, önceki günlere oranla daha iyi olduğunu söylediler” şeklinde konuştu.

‘GARDİYANLAR BULAŞTIRDI’

Çocuklarıyla açık görüş gerçekleştiremediklerini söyleyen Sultan Deyiş, “Bu salgını biz aileler değil, gardiyanlar tutuklulara bulaştırmışlar. Çünkü sürekli koğuşlar aranıyor ve şu an çocuklarımızın ne halde olduklarını bilmiyoruz. Bize söyledikleri de gerçek mi, değil mi bilemiyoruz” dedi.

‘SIKI TEDBİRLER ALINSIN’

Tutuklu Erol’un annesi Ayfer Erol ise kızının hastaneye kaldırılıp oksijen verildiği ve tekrar cezaevine götürülerek karantinaya alındığını belirterek, cezaevlerinde salgına karşı sıkı tedbirlerin alınmasını istedi.

Gece terlemeleri neden olur ve nasıl tedavi edilir? Gece terlemeleri neden olur ve nasıl tedavi edilir?

KOĞUŞA BASKIN

Edinilen bilgilere göre, B-11 koğuşuna 3 Mayıs’ta gardiyanlar tarafından baskın yapıldığı, koğuştaki tüm eşyaların arandığı belirtilirken, baskınlar sırasında gardiyanların eldiven kullandıkları ancak tüm koğuş baskınlarında aynı eldivenin kullanılması nedeniyle koronavirüsün bu yöntemle bulaştığı iddia edildi.