Area Nisan ayı seçmen araştırması sonuçları açıklandı. Anket, siyasi partilerin seçmen desteği, hükümet ve diğer siyasi partilerle ilgili kanaatler ve nisan ayı gündem konularıyla ilgili kanaatleri tespit etmek amacıyla 20-25 Nisan 2022 tarihleri arasında, 26 ilde 18 yaş ve üzeri 2 bin 450 kişi ile CATI (Bilgisayar Destekli Telefonla Görüşme) yöntemiyle gerçekleştirildi.

'Bugün milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?' sorusuna seçmenlerin yüzde 30'u AKP, yüzde 27'si CHP, yüzde 16'sı İYİ Parti, yüzde 10,5'i HDP, yüzde 8,1 ise MHP yanıtını verdi.

Seçmenlerin yüzde 2,2'si Ali Babacan'ın Genel Başkanı olduğu ve seçime tek başına gireceğini açıklayan DEVA Parti'sine oy vereceklerini söylerken diğer partilerin toplam oy oranı ise yüzde 4,9 çıktı.

Öte yandan araştırmada AKP, MHP ve BBP'nin oluşturduğu Cumhur İttifakı senaryoda oy oranı yüzde 38.5 olarak hesaplanırken; CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti'nin Millet İttifakı'nı oluşturduğu senaryoda ise yüzde 44.1 oy oranına ulaşıldı.

Ankette seçmenlerin siyasi partilere göre 'ikinci parti' seçenekleri de soruldu. Buna göre AKP'liler ikinci siyasi parti olarak yüzde 47,1 oranında ikinci parti tercihi yapmazken, yüzde 37,5 ile MHP'ye, yüzde 4,8 ile CHP ve İYİ Parti'ye oy vereceklerini söyledi.

HDP'lilerin kendi partileri dışında hangi partiye oy verecekleri sorusuna yanıtları ise şöyle:

Başka siyasi parti ile yakınlığı olmayan: Yüzde 46,4

CHP: Yüzde 42,1

İYİ Parti: Yüzde 3,7

Diğer: Yüzde 7,5.

'Türkiye'nin yönetim sistemiyle ilgili bir referandum yapılsa oy verme tercihiniz ne olurdu?' sorusuna verilen yanıtlarda yüzde 55'i parlamenter sistemini seçti.

"Cumhurbaşkanlığı Seçiminde Recep Tayyip Erdoğan’a oy verme davranışınız nasıl olur?" sorusuna verilen yanıtlar şöyle:

Erdoğan'a oy veririm: Yüzde 30,9

Adayın kim olduğu fark etmez, rakibine oy veririm: Yüzde 28,9

DEM Parti Eşbaşkan adaylarından halka 'çözüm' sözü DEM Parti Eşbaşkan adaylarından halka 'çözüm' sözü

Oy tercihim rakibine göre değişir: Yüzde 32,4

Seçimde sandığa gitmeyi düşünmüyorum: Yüzde 7,8.