Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), gazeteci Nazlı Ilıcak'la ilgili hak ihlali kararı aldı.

AİHM 15 Temmuz darbe girişimi sonrası "terör örgütü üyesi" olmak suçlamasıyla yargılanan gazeteci Nazlı Ilıcak'ın emniyet ve ifade özgürlüğü haklarının ihlal edildiğine hükmetti. İHM, Türkiye'yi haksız bularak 16 bin avro tazminata mahkum etti.

Karar 1'e karşı 5 oyla alındı.

Nazlı Ilıcak, darbe girişiminin devam ettiği sırada yaptığı twitter paylaşımları ve çalıştığı medya kuruluşunun terör örgütü ile iltisaklı olduğu gerekçesiyle, 'terör örgütü üyeliği' suçlamasıyla 29 Temmuz 2016'da tutuklanmıştı. Nazlı Ilıcak 4 Kasım 2019'da tahliye edilmişti.
AİHM, Ilıcak hakkında AİHS 5 madde altında özgürlük ve güvenlik hakkı ile 10. Madde altında korunan ifade özgürlüğünün ihlal ettiğine karar verdi.

AİHM: MAKUL NEDEN YOK

Gerekçeli kararda, “Ilıcak’ın terör örgütüne üye olma veya hükümeti devirmeye teşebbüs etme suçlarını işlemesinden şüphelenmek için hiçbir makul neden bulunmadığı” yorumu yapıldı. Ilıcak’a yönelik suçlamalara eleştiri getirilen gerekçeli kararda, bu suçlamaların gazetecinin kaleme aldığı kamu yararına ve bilinen gerçekler ve olaylarla ilgili olduğu belirtilerek, gazetecinin hiçbir şekilde şiddeti övmediği ve desteklemediği ifade edildi. Kararda uzun duruşma öncesi tutukluluk süresiyle gazetecinin yazma hakkı elinden alınarak, ifade ve düşünce özgürlüğünün de ihlal edildiği kaydedildi.

Ilıcak kararı Türkiye’de 'FETO/PYD' yargılamaları olarak ifade edilen süreçler hakkında verilen AİHM kararları zincirinin en son ve önemli halkalarından birini oluşturuyor. Daha önce Mehmet ve Ahmet Altan, Şahin Alpay, Atilla Taş gibi gazeteciler hakkında ihlal kararları veren Avrupa Mahkemesi son olarak Nazlı Ilıcak hakkında haksız ve uzun tutukluluk ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar vermiş oldu.

NE OLMUŞTU?

15 Temmuz darbe girişiminden önce katıldıkları bir programda “subliminal mesaj verdikleri” iddia edilen Nazlı Ilıcak ve Ahmet Altan, İstanbul 26'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, "darbeye teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

Yargıtay 16'ncı Ceza Dairesi ise sanıkların eylemlerinin "silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme" suçunu oluşturduğu gerekçesiyle hükmü bozmuştu.

İl İl 8 Mart eylem ve etkinlikler.. Türkiye'nin dört bir yanında bir araya geliyor İl İl 8 Mart eylem ve etkinlikler.. Türkiye'nin dört bir yanında bir araya geliyor

Bunun üzerine yeniden yargılama yapan İstanbul 26'ncı Ağır Ceza Mahkemesi, 4 Kasım 2019'da "silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme" suçlamasıyla Altan'a 10 yıl 6 ay, Ilıcak'a ise 8 yıl 9 ay hapis cezası vermişti.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya yeniden Yargıtay'a gelmişti. Yargıtay 16'ncı Ceza Dairesi, "silahlı terör örgütüne yardım" suçundan hapis cezası verilen Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak hakkındaki hükmü bozmuştu.