Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby haftalık basın açıklamasında Türkiye’nin Rojava’ya yönelik hava operasyonlarını değerlendirdi.

"Erdoğan'ın Suriye operasyonuna yeşil ışık mı yakıyorsunuz?" sorusuna yanıt

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü Kirby, "Erdoğan'ın Suriye operasyonuna yeşil ışık mı yakıyorsunuz?" sorusuna, "Türkiye ya da başka bir ülke tarafından Amerikalıların hayatını riske atacak bir eylemi görmek istemiyoruz. Amerikan askerleri burada sahada ve Demokratik Suriye Güçleri’ne(DSG) destek veriyor" şeklinde yanıt verdi. Kirby ayrıca Türkiye'nin 'terör' tehdidine karşı kendini savunma hakkı olduğunu söyledi.

Özel, Kobanê Davası için heyet görevlendirdi Özel, Kobanê Davası için heyet görevlendirdi

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby, Türkiye'nin 'terör' tehdidine karşı kendini savunma hakkı olduğu ancak bunun IŞİD ile mücadeleye zarar vermemesi gerektiği yönündeki açıklamasını yineledi.

Türkiye'nin İstiklal Caddesi'nde yaşanan patlamayla ilgili soruşturmasına herhangi bir destek vermediklerini belirten Kirby, "Şu anda bu saldırının sorumlusunun tam olarak kim olduğunu söyleyecek bir pozisyonda değiliz. Bu şiddeti o zaman da kınadık, şimdi de kınıyoruz" ifadesini kullandı.

Kirby, son günlerde Türkiye'nin ülkenin çeşitli yerlerinde ve Suriye sınırında "terör kurbanı" olduğunu belirterek "Türkiye'nin saldırılara karşı kendini ve vatandaşlarını savunma hakkı vardır. Aynı zamanda bölgede tansiyonun düşürülmesini istiyoruz ve özellikle de sivillerin daha çok ölümüne neden olacak hiçbir eylemi görmek istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

Operasyonun IŞİD ile mücadeleyi nasıl etkileyeceğine ilişkin ise Kirby “Burada tansiyonun düştüğünü görmek istiyoruz. Ve özellikle sivil kayıplar olmak üzere ek zayiat potansiyeline yol açan herhangi bir eylem görmek istemiyoruz. Irak ve Suriye içinde uygulanabilir ve güvenilir bir tehdit olmaya devam eden IŞİD'e karşı Suriyeli meslektaşlarımızla birlikte çalışmaya devam etme çabalarımıza zarar verecek hareketler istemiyoruz” dedi.

“Suriye içinde daha çok masumun ölmesine yol açacak bir eylem görmek istemiyoruz”

Kirby, "Türkiye terör saldırılarına maruz kaldı. Ancak özellikle Suriye içinde daha çok ölüme, daha çok masumun ölmesine yol açacak bir eylem görmek istemiyoruz. Suriye'de Türkiye ya da başka bir ülke tarafından Amerikalıların hayatını riske atacak bir eylemi görmek istemiyoruz. Amerikan askerleri burada sahada ve Demokratik Suriye Güçleri'ne destek veriyor" şeklinde konuştu.