ABD'de Demokrat Başkan Joe Biden'ın başkanlığının son iki yılı için kritik önemde görülen Kongre ara seçimlerinde ilk sonuçlar açıklanmaya başlandı. Cumhuriyetçiler Temsilciler Meclisi'nin kontrolünü ele geçirmek konusunda avantajlı görünse de, yorumculara göre anketlerin öngördüğü 'Cumhuriyetçi dalga' yaşanmadı.

Temsilciler Meclisi'nin tamamı, Senato'nun yaklaşık üçte biri ve kilit eyalet valilikleri için düzenlenen ara seçimlerde, ABD'de geleneksel olarak başkanların partisi güç kaybediyor. Bu seçimler öncesinde de, ABD Başkanı Joe Biden'ın özellikle enflasyon nedeniyle destek oranının düşmüş olması, Cumhuriyetçilerin ciddi bir çıkış yapacağı ve Biden'ın Beyaz Saray'daki son iki yılında Kongre'de zor duruma düşeceği yorumlarına yol açmıştı.

Ancak ilk sonuçlara göre Cumhuriyetçiler Temsilciler Meclisi'nin kontrolünü Demokratların elinden alacak gibi görünse de 'kırmızı dalga' olasılığı azalmış görünüyor. (ABD’de Demokratlar mavi, Cumhuriyetçiler kırmızı renkle temsil ediliyor.)

LINDSEY GRAHAM: KESİNLİKLE BİR CUMHURİYETÇİ DALGA YAŞANMIYOR

İsrail'i soykırımla suçlayan BM Raportörü, tehdit edildiğini söyledi İsrail'i soykırımla suçlayan BM Raportörü, tehdit edildiğini söyledi

Senato'da yarışın başa baş gittiği, Temsilciler Meclisi'nde de Demokratların kilit önemde gördüğü koltuklara tutunduğu belirtiliyor. "Seçimler Cumhuriyetçilerin istediği gibi gitmiyor" yorumları yapılırken, Cumhuriyetçi senatör Lindsey Graham da "Kesinlikle bir Cumhuriyetçi dalga yaşanmıyor, bu apaçık ortada" dedi.


NANCY PELOSI'DEN PARTİSİNİN ADAYLARINA ÖVGÜ

ABD Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Başkanı Nancy Pelosi de, yazılı açıklama yaparak Demokratların performansını övdü. Pelosi, "Birçok yerdeki yarış başabaş gitse de, Temsilciler Meclisi'nin Demokrat üyeleri ve adayları ülke çapında beklentileri güçlü biçimde aşıyor. Eyaletler nihai sonuçları netleştirmeye devam ederken, verilen her bir oy sayılmalı" dedi. Pelosi, Demokrat Parti'nin seçim gönüllülerine de teşekkür etti.

İLK SONUÇLAR

Şu ana dek açıklanan sonuçlara göre, seçime giren 35 Senato koltuğundan 17'sini Cumhuriyetçiler, 10'unu Demokratlar aldı. Associated Press'in (AP) açıkladığı resmi olmayan sonuçlara göre, son olarak Ohio ve Kuzey Carolina eyaletlerinde Cumhuriyetçi isimler seçimlerden galip çıktı. New Hampshire, Oregon ve Hawaii'de ise Demokrat adayların seçimi kazanmasıyla Demokratlar ellerindeki üç koltuğu daha korumuş oldu.

Şu ana dek açıklanan sonuçlarla, hem Cumhuriyetçilerin hem de Demokratların elinde 46'şar koltuk görünüyor.

TEMSİLCİLER MECLİSİ'NDE CUMHURİYETÇİLER AVANTAJLI

Seçimlerden önce Demokratların çoğunluğu elinde bulundurduğu Temsilciler Meclisi yarışında ise şu ana kadar açıklanan sonuçlara göre Cumhuriyetçiler 82 sandalye kazanırken Demokratlar 47 sandalyenin sahibi oldu.

Demokrat eğilimli Batı eyaletlerinde sonuçlar henüz gelmeye başlamazken, sayımı sona yaklaşan koltuklarda Demokratlar iki koltuğu Cumhuriyetçilere kaptırmış görünüyor. Cumhuriyetçiler, seçim bölgesi değişikliğinden kaynaklı boş kalan bir sandalyeyi de aldı.


Seçin öncesinde Demokratların Temsilciler Meclisi'nde 220, Cumhuriyetçilerin 212 sandalyesi vardı; üç sandalye ise boştu. Temsilciler Meclisi'nde 218 sandalyesi bulunan parti meclis çoğunluğunu elde ediyor. Tüm komitelerin başkanlarını da, çoğunluğu elinde bulunduran parti atıyor. Temsilciler Meclisi'nin kontrolünü ele almak için Cumhuriyetçilerin bu seçimlerde dokuz sandalyeyi kendi lehlerine çevrimeleri gerekiyor. (DIŞ HABERLER)