Urfa Viranşehir’de 6 Mayıs’ta hakkında uzaklaştırma kararı olan Mehmet Aslan tarafından öldürülen Hülya Elkoca, daha önce Emniyet’e 30 kez şiddet başvurusu yaptı.

Viranşehir’de 42 yaşındaki Hülya Elkoca, 6 Mayıs’ta daha önce birlikte yaşadığı ve hakkında birçok kez uzaklaştırma kararı aldırdığı Mehmet Aslan kadının evine çocuk bahanesiyle zorla girdi.

Aslan, Elkoca’yı 19 yaşındaki Down sendromlu çocuğunun gözleri önünde silahla vurarak öldürdü. Saldırgan yakalanırken Elkoca ise kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Elkoca, Viranşehir Yeni Aile Mezarlığı’nda defnedildi.

MÜDAHALE ETMEDİLER

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Hülya Elkoca’nın kardeşi Deniz Elkoca, ablasının şiddete maruz bırakıldığını ve en az 30 kez Emniyet’e başvurarak, “Bu adam beni öldürecek” demesine rağmen korunmadığını söyledi.

Elkoca, “Ablam ayrılmak istediği için öldürüldü, bunu kaç defa emniyette de dile getirdi. Ancak kimse müdahale etmedi” dedi.

Oy pusulaları kaç zarfa konulacak? Seçmenler nasıl oy kullanacak? Oy pusulaları kaç zarfa konulacak? Seçmenler nasıl oy kullanacak?

Gözden kaçırmayın

Olay günü ablasını aradığını ancak telefonu katil Aslan’ın açtığını aktaran Elkoca, “Ablamın banyoda olduğunu söyledi. Ablam ve yeğenimin konuşmasına neden izin vermediğini sordum. Bunun üzerine ‘Suç sende onun üzerinde baskı kurmama izin vermedin’ dedi” diye konuştu.

SİSTEMATİK ŞİDDET

Polisle birlikte ablasının evine gittiğini söyleyen Elkoca, şunları ifade etti:

“Polisler bana ablamın yaşadığını ve aşağıya indireceklerini söyledi. Yukarı çıkmama izin vermediler. Bende merdivenlerde bekledim. Ablamın vurulmuş halde sedye ile aşağıya getirildiğini gördüm. Aslan her zaman sorun yaratıyordu. Ablam 5 yıllık evliliği süresince gerek psikolojik gerekse de fiziksel olmak üzere defalarca şiddette maruz kaldı. 20 ya da 30 kez Emniyete gidip geldik, uzaklaştırma kararı verdiler. Ablam çok defa ‘bu adam beni öldürecek’ dedi. Ablamın önceki evliliğinden olan 3 çocuğuna dönük psikolojik şiddette bulunuyordu. Önceki eşine de şiddet uyguluyormuş. Ablam ondan ayrılmak istediği için öldürüldü. Bunu kaç defa Emniyette de dile getirdi. Ancak kimse müdahale etmedi. Katledildiği zaman uzaklaştırma kararı yoktu. Ablam ondan ayrılmak istediği zaman Aslan sürekli kızını bahane ederdi.”

“HAYALLERİ YARIM KALDI”

İstanbul Esenler’de Ümit Karakoyun tarafından sokak ortasında öldürülen 19 yaşındaki Asiye Nur Atalay’ın da katilden 2 yıl önce şikâyetçi olduğu ortaya çıkmıştı. Başlatılan polis soruşturması sonrası Karakoyun 2020’de tutuklanırken 6 ay önce serbest bırakıldığı belirtildi. Ancak, polis tehdit edilen Asiye için tedbir almadı. Asiye’nin annesi Rahşan Atalay, katilin müebbet hapisle cezalandırılmasını istediğini söyledi.

Anne Atalay, “Her ‘Anneler Günü'nde hediye alırdı. Biraz asabiydi ama öper, severdi. Bir hayali vardı. Ehliyet sınavına gidiyordu kızım. ‘Anne seni gezdireceğim’ diyordu. Hayallerinin hepsi yarım kaldı” dedi.

KADIN CİNAYETLERİNDE AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

TBMM Genel Kurulu, Şeker Bayramı dolayısıyla verdiği bir haftalık aranın ardından kadına ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesine ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi için mesai yapacak.

Haftalık çalışmasına yarın başlayacak Genel Kurul'da Türk Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ele alınacak.

Teklife göre, kasten öldürme suçunun kadına karşı işlenmesi halinde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilecek. Failin sadece indirim almaya yönelik kılık ve kıyafetine özen göstermesi, takım elbise giymesi, kravat takması gibi duruşmadaki şekli tutum ve davranışları, takdiri indirim nedeni olarak dikkate alınmayacak. Israrlı takip olarak nitelendirilen fiiller suç olacak. Kadına ve sağlık çalışanlarına karşı işlenen kasten yaralama suçları tutuklamaya ilişkin katalog suçlar arasına alınacak. Kasten yaralama suçunun, beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı işlenmesi ya da canavarca hisle işlenmesi halleri de katalog suç olacak. Bu arada TBMM'de siyasi partilerin haftalık düzenledikleri grup toplantıları da yapılacak.